23.04.2023

Pekan saarna Sammonlahden kirkossa 23.4.

Pekan saarna Sammonlahden kirkossa 23.4.

Saarna Sammonlahden kirkossa 2 pääsiäisen jäljeinen sunnuntai 23.4.2023 

Joh 21: 15 - 19

Nousemme kuulemaan pyhää evankeliumia Johanneksen mukaan:


Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun karitsoitani."  Sitten hän kysyi toistamiseen: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?" "Rakastan, Herra", Pietari vastasi, "sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Kaitse minun lampaitani."  Vielä kolmannen kerran Jeesus kysyi: "Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?" Pietari tuli surulliseksi siitä, että Jeesus kolmannen kerran kysyi häneltä: "Olenko minä sinulle rakas?", ja hän vastasi: "Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas." Jeesus sanoi: "Ruoki minun lampaitani. Totisesti, totisesti: Kun olit nuori, sinä sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, sinä ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo." 
Näin Jeesus ilmaisi, millaisella kuolemalla Pietari oli kirkastava Jumalaa. Sitten hän sanoi: "Seuraa minua." 

Monella tavalla outo tunnelma vallitsee päivän evankeliumissa.  Tilanne itsessään oli todella erikoinen. Pääsiäisestä ja ylösnousemuksesta on kulunut vähän aikaa.  Emme tiedä paljonko, mutta ei kovin kauan. Seitsemän opetuslasta on palannut Galileaan.  Siellä nuo entiset kalastajat ovat kotijärvensä rannalla ihmetelleet kaikkea tapahtunutta, kunnes Pietari tuskastuneena toimettomuuteen päättää lähteä kalaan.  Muut lähtevät mukaan.  Kalaa  ei kuitenkaan tule, vaikka ammattilaiset ovat asialla.  Sitten rannalla seisoo vieras mies, joka käskee heittää verkon veneen oikealle puolelle.  Miehet tekevät niin ja kalaa tulee enemmän kuin tarvitaan, enemmän kuin jaksetaan veneeseen kiskoa.   Silloin oppilaat oivaltavat, että vieras ei olekaan vieras, vaan ylösnoussut Jeesus.  Kun Jeesus sitten tarjoaa miehille leipää ja kalaa, he ovat varmoja asiasta. Aika outoa on, että ylösnousseen tunnistaminen oli niin vaikeaa. Kukaan ei oikein uskalla kysyäkään Jeesukselta, kuka hän on, vaikka kaikki kuitenkin sen tietävät. Erikoinen ruokahetki.

Aterian jälkeen Jeesus puhuttelee Pietaria.  Hän kysyy samaa asiaa kolme kertaa: Simon Johanneksen poika, rakastatko minua?  Sekin on outoa.  Joka kerran Pietari vakuuttaa rakastavansa Herraansa. Kolmannella kerralla hän tulee jo surulliseksi tällaisesta tenttaamisesta.  Arvatenkin hän oivaltaa liittymäkohdan kärsimysajan tapahtumiin:  silloinhan hän vastaavasti kielsi Herransa kolmeen kertaan. 

Jeesuksen kysymykset eivät itse asiassa olekaan niin outoja, kun muistamme, mihin tehtävään Jeesus kutsui Pietarin.  Hänestä oli tuleva Jeesuksen seuraajien johtaja.  Hänelle annettiin suuri osa Jumalan suunnitelmissa.  Hänen varassaan oli paljon.  Jeesus, hyvä paimen, asetti Pietarinkin paimenen virkaan. Kolminkertainen kysymys on myös merkki siitä, että kyseessä on juhlallinen virkaan asettaminen ja tehtävään kutsu.  Jeesus  sanoi:  ruoki minun karitsoitani, kaitse minun lampaitani.   Pietarin tehtävä oli pitää lauma koossa, huolehtia heikoista ja suojella sitä myös ulkopuolella olevilta. Paimenen tehtävä ei ollut - eikä ole  - helppo.  Näiden kysymysten kautta Jeesus rohkaisi ja vahvisti Pietaria tuleviin tehtäviin.

Jeesus oli jo noussut kuolleista, mutta hän ei ollut vielä noussut taivaaseen. Hän ei ollut sattumalta Galileassa.  Hän kohtasi oppilaansa vielä kerran antaakseen näille ohjeita ja tehtävän.
Pietarin paimenvirka ei ollut kunniavirka, vaan vastuullinen kutsumus, joka lopulta veisi hänet ristille. Siihen viittasi Jeesuksen sana siitä, kuinka joku muu vyöttää Pietarin ja kuljettaa hänet sinne minne hän ei halua.  Se jonka vyö sidotaan, että helmat eivät jaa jalkoihin, kohottaa kätensä, kuten ristiin naulittukin tekee.  Perimätiedon mukaan Pietari kuoli vuonna 64 keisari Neron vainoissa.
Mutta Galilean järvellä Pietari sai siis kutsun ja vahvistuksen siihen, jo aiemmin annettuun tehtävään, että hänen tuli olla alkuseurakunnan johtaja ja paimen.  Hänelle annettiin oma erityinen tehtävä pitää laumasta huolta, mutta aivan viimeiseksi, näiden kehotusten jälkeen Jeesus sanoi vielä jotakin. Hän sanoi kaksi sanaa:  ”Seuraa minua!”   

Seuraa minua!
Kaksi sanaa, pieni, yksinkertainen kehotus, samalla kutsu.  Arvokkaan ja merkittävän  erityisen tehtävänsä lisäksi kaikkein tärkeintä oli se kutsu, jonka Jeesus viimeiseksi sanoi.  Jeesuksen seuraaminen.  Pietariltakin odotettiin ennen kaikkea sitä, että hän seuraisi Mestarinsa jalanjälkiä.  Se saattoi tarkoittaa viittausta ristinkuolemaan ja kärsimyksiin, mutta ainakin se oli muistutus kaiken perustasta.  Tärkeämpää kuin johtajan vastuu ja paimenen tehtävät on seurata Jeesusta, kuulla hänen ääntään, kulkea hänen askelissaan.  Ilman sitä perustaa ei kenenkään kutsumus voi aidosti toteutua. Jokaisen kristityn tehtävänä on ennen kaikkea seurata Jeesusta.   Juuri samantapaisin sanoin Jeesus kutsui kaikkia oppilaitaan seuraamaan itseään.   Näin Pietarinkin ylevä virkaanasettaminen juhlallisine kysymyksineen päättyy lopulta siihen, mistä kaikki alkoi:  Vapahtajan seuraamiseen.

Meillä jokaisella on oma tehtävämme ja kutsumuksemme tässä elämässä.  Emme ole samanlaisia ihmisinä eikä yhteinen uskokaan tee meistä samanlaisia, ei aina edes samanmielisiä.  Jokaisella meistä on kuitenkin  oma paikkamme  ja kutsumuksemme.   Elämä kuljettaa meitä eri teitä, erilaisiin tehtäviin ja tilanteisiin, emmekä tänään tiedä, missä olemme vuoden tai parin päästä. Siksi tärkeintä on se, että me seuraamme Jeesusta, sillä siitä uskossa on kysymys. Se tarkoittaa sitä, että arkisen elämämme keskellä luotamme Jumalan hyvyyteen, pidämme huolta lähimmäisistämme ja  viljelemme ja varjelemme Jumalan luomakuntaa. Emme tiedä, millaisiin vaiheisiin Vapahtajan seuraaminen meidät johtaa, mutta sille tielle Jeesus on meidät jo pyhässä kasteessa kutsunut. Samalla hän on luvannut olla omiensa kanssa joka päivä maailman loppuun asti.

Eipä tiennyt Pietari Galilean järven rannalla kutsun saadessaan, mihin se hänet johtaa. Emme tiedä mekään.  Yhteistä meille kaikille on se, että voimme luottaa, että Ylösnoussut kulkee kanssamme koko tien, loppuun asti.  

Tänäänkin Jeesus sanoo:  Seuraa minua!

Rukoilemme:  Herra Jeesus Kristus, anna meille voimia seurata sinua elämän arjen keskellä.  Aamen.
 

25.5.2023

Kiitos kaikille äänestäneille!

Lue lisää

22.5.2023

Pekka Huokunan radiohartaus

Lue lisää

9.5.2023

Pekka Huokuna kuultavana hallitusneuvotteluissa

Lue lisää

2.5.2023

Mietteitä toukotöiden tiimoilta

Lue lisää

2.5.2023

Hartaus kylvön aikaan

Lue lisää

23.4.2023

Pekan saarna Sammonlahden kirkossa 23.4.

Lue lisää

18.4.2023

Pekka tavattavissa

Lue lisää

15.4.2023

Lämminhenkinen ja musiikillinen ilta Mikkelissä 14.4.

Lue lisää

11.4.2023

Pekan saarna Hämeenkosken kirkossa 10.4.

Lue lisää

3.4.2023

Pekan ajatuksia kirkon hallitusohjelmatavoitteista

Lue lisää

3.4.2023

Piispaehdokkaiden mietteitä Polku-lehdessä

Lue lisää

18.3.2023

Pekan vaalivideo on julkaistu

Lue lisää

3.3.2023

Uusi kirkkolaki hyväksytty

Lue lisää

1.3.2023

Merkittävä vierailu

Lue lisää

24.2.2023

Vaalikeräys on käynnistynyt

Lue lisää

6.2.2023

Nyt se on virallista - valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat jätetty

Lue lisää

20.1.2023

Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon mietteitä

Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon mietteitä

Lue lisää

22.12.2022

Musiikilliset jouluterveiset

Joulu 2022 on omanlainen ja poikkeaa perinteisestä monilla tavoin. Siksi myös jouluterveiseni välittyvät tänä vuonna musiikin sävelin.

Lue lisää

21.12.2022

Minulle tärkeitä teemoja

Näinä aikoina tarvitaan toivoa, iloa ja yhdessä tekemistä vastakkainasettelun sijaan. Haluan omalla toiminnallani rakentaa yhteisöllisyyttä, yhteyttä ja yhteistyötä.

Lue lisää

10.12.2022

TIEDOTE: Kansliapäällikkö Pekka Huokuna ehdokkaaksi Mikkelin piispanvaaliin

Kansliapäällikkö, rovasti Pekka Huokuna Mikkelistä on antanut suostumuksensa ehdokkuuteen Mikkelin hiippakunnan piispanvaalissa.

Lue lisää